Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
Graditeljske obuke
Konkursi i tenderi
Događaji
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
Događaji
 Zoom UE
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji

Investicije

Kinezi grade most Zemun - Borča?

Ponedeljak, 16. mart 2009.
Investicije
Kineska vlada mogla bi da finansira zidanje mosta preko Dunava, od Zemuna do Borče, koje bi moglo da počne već naredne godine, pišu Novosti.
Google!Facebook!Twitter!LinkedIn!
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da su u toku su pregovori sa Vladom Kine, koja bi trebalo da finansira ovaj projekat, a tokom posete predsednika Srbije Borisa Tadića ovoj zemlji u maju biće o ovoj temi vođeni intenzivni razgovori.

Đilas smatra da u naredna dva meseca ovaj aranžman može da bude dogovoren, te da bi ugovor mogao da bude potpisan već sledeće godine.

Prema Generalnom urbanističkom planu, most bi trebalo bi da se "proteže" od krivine ka Novom Sadu u naselju Altina do naselja Crvenka kod Borče. Tačna pozicija mosta biće poznata tek po izradi glavnog projekta i kada budu rešeni svi imovinsko-pravni odnosi. Ovaj most će rasteretiti saobraćaj na "unutrašnjem prstenu" Beograda, a direkcija za građevinsko zemljište do sada je uradila generalni projekat sa studijom opravdanosti.

"U zavisnosti od načina finansiranja, trebalo bi da bude urađen idejni i glavni projekat ovog mosta. Finansiranje je posebna tema o kojoj gradonačelnik pregovara. Troškovi za izgradnju kapitalnih objekata u Beogradu pokrivaju se delom iz kredita, a ostatak se plaća iz budžeta", kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište.

U Privrednoj komori Srbije smatraju da naša preduzeća mogu da se "uhvate u koštac" sa izgradnjom ovog mosta. "Borićemo se, kao privredna komora, da primat u izvođenju radova imaju naše firme, kao na primer "Ratko Mitrović". Srpska preduzeća bi tako dobila još jednu referencu kada odu da rade poslove u svetu", kaže Goran Rodić iz Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije.

Planirano je još prošle godine da preko Dunava ovom trasom zaplove trajekti dok most ne bude sagrađen. Ovakav vid transporta trebalo bi da poveže lokaciju "Goveđi brod" (šljunkara "DIA") na zemunskoj strani sa saobraćajnicom kod šljunkare "Bami" u Borči. Prema ovoj zamisli, za plovidbu nizvodno trebalo bi oko 20, a za uzvodnu 25 minuta, što bi skratilo kruženje vozila gotovo tri puta.


Ništa od mosta kod Ade Huje

Dugo najavljivani most preko Ade Huje, ipak, neće biti izgrađen. Uprkos tome što je Japan radio studiju izvodljivosti i idejno rešenje za ovu saobraćajnicu, i trebalo da bude finansijer radova, društveni proizvod u Srbiji je porastao, te se više ne nalazimo na spisku zemlja kojima je potrebna ova vrsta pomoći.

Izvor: B92Preporučene knjige:

Zbirka zakona i drugih propisa iz građevinarstva

Cena: 3675 dinara
Žuta knjiga, Uslovi ugovora za opremanje i projekte po sistemu projektuj – izgradi, izdanje iz 1999 godine, Conditions of Contract for Plant and Desig–Build Žuta knjiga - nova, Uslovi ugovaranja za postrojenje i projektovanje - izgradnju

Cena: 6700 dinara
Sledeći članak   Prethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Investicije:
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije