Građevinarstvo | Arhitektura | Konkursi | Građevinske firme | Građevinske mašine
Glavni meni
Početna strana

Novosti
Graditeljske obuke
Konkursi i tenderi
Događaji
Časopisi
Knjige
Zakoni i propisi
Građevinske firme
Softver
Građevinske mašine

Pretraga
Prijatelji
Kontaktirajte nas
Marketing
Događaji
 Zoom UE
O nama
YU Build je firma koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti građevinarstva za uspešnu realizaciju projekta od prve ideje do završetka gradnje.
YU Build tim
 
  YU Build Više o nama...  
Ponuda poslova
Želite da radite u struci?

Pogledajte ponudu svih poslova u arhitekturi i građevinarstvu.

Najnoviji poslovi:
Prijatelji

Nekretnine

Po DOMex-u cena kvadrata u Beogradu pala na 1.300 evra

Utorak, 14. februar 2012.
Nekretnine
Po DOMex indeksu, cene stanova su u poslednjem tromesečju prošle godine u odnosu na treći kvartal 2008, kada su bile u zenitu, na Vračaru pale 25 odsto, u Somboru 30, Novom Sadu 25, a u Kragujevcu porasle deset posto.DOMex je indeks cena nepokretnosti u Srbiji Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.
Google!Facebook!Twitter!LinkedIn!

Svaki kupac stana može da proveri kretanje cena kvadrata po regionima, opštinama i oblastima u Srbiji od 2007. do kraja prošle godine.

Po ovom indeksu utvrđene su prosečne cene kvadrata po regionima - u Beogradu 2008. godine 1.317 evra do 1.483, a 2011. godine od 1.275 do 1.298 evra.

U Vojvodini je prosečna cena kvadrata 2008. godine iznosila 569 do 594 evra, a 2011. – 627 do 706 evra. U Šumadiji je 2008. godine kvadrat stana prosečno koštao 637 do 768 evra, a lane između 744 i 788 evra.

Iako u Korporaciji kažu da se informacije predstavljene kroz ovaj indeks ne mogu smatrati preporukom za donošenje odluka bilo kakve vrste, već se čuju prvi komentari da je apsurdna zamisao da bi Korporacija koja radi za interes banaka i osigurava njihove plasmane u slučaju da građani ne mogu da vraćaju kredite (a građani plaćaju ceh), opravdala svoje postojanje. Tvrde da je tržište to koje je određivalo i određivaće cene nekretnina.

U Korporaciji objašnjavaju da sve zemlje imaju DOMex koji omogućava realno sagledavanje cena nekretnina jer procene agencija za nekretnine istaknute u oglasima nisu uvek odgovarale realnom stanju. Na osnovu 65.000 osiguranih stambenih kredita stvorena je baza podataka zasnovana na vrednosti navedenoj u kupoprodajnim ugovorima i isplaćenom novcu koji je prošao preko računa banke, pa smatraju da je to siguran i opipljiv pokazatelj realizovane cene konkretne nekretnine.

Zaključuju da se u većim gradovima uglavnom prodaju/kupuju stanovi, a u manjim mestima kuće, koje se različito kotiraju na tržištu. Građanima će biti dostupni indeksi i za pojedine oblasti opština jer cene variraju od lokacije do lokacije.

Autor: Gde investirati/Dnevnik
Izvor : Gde investirati.com
Preporučene knjige:

Normativi i standardi rada u građevinarstvu - visokogradnja 1

Cena: 3885 dinara
Normativi i standardi rada u građevinarstvu - visokogradnja 1, 2 i 3

Cena: 11655 dinara
Sledeći članak   Prethodni članak

Poslednjih 5 vesti iz kategorije Nekretnine:
Vesti iz YU Builda
YU Build Newsletter
Želite da budete informisani?
Pristupite mejling listi na kojoj ćete jednom nedeljno pratiti najzanimljivije vesti iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

 
Kupite stručne knjige
Posebno izdvajamo
Usluge koje nudimo

Od nedavno YU Build može da Vam ponudi uslugu uporedne analize idejnih rešenja koja doprinosi maksimiziranju profita i minimiziranju nepotrebnih troškova na projektu.

Pogledajte na konkretnom projektu kolike uštede su moguće evaluacijom idejnog rešenja i izradom kontrolnog projekta.

Kategorije